BU MUTFAKTA UMUT VAR

27 Ocak 2020 18:03

Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı iş birliğinde imzalanan protokol kapsamında yiyecek ve içecek sektörünün ihtiyacı olan nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi için, geçici koruma altındaki yabancılar ile meslek edinmek isteyen vatandaşlarımıza yönelik açılan kursa 600 kişinin katılımı planlanıyor. Kurs sonunda katılımcılara "Aşçı Çırağı Belgesi" verilecek.
Meslekî ve Teknik Anadolu Liseleri ve bu okullarda görev yapan öğretmenlerin proje kapsamında meslek edindirme kursu verebilmeleri için, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile protokol imzalandı. Projede ilk olarak Adana, Ankara, İstanbul, İzmir, Kilis, Mardin ve Şanlıurfa'da bulunan 7 okul belirlendi. 
 
Protokolün Kapsamı
 
WFP'nin uyguladığı Mutfakta Umut Var projesi bütçesi dâhilinde,  protokol kapsamında eğitim almış aşçı çıraklarının, İŞKUR aracılığı ile iş başı eğitim programına dâhil edilerek, istihdam edilmeleri sağlanacaktır.
3 aylık mesleki eğitimi tamamlayan tüm katılımcılar İŞKUR'un koordinasyonunda otel, restoran, kafe vb. iş yerlerinde üç aylık işbaşı eğitimleri gerçekleştirecekler. Eğitim süresi boyunca yeme-içme ve yol masraflarının karşılanacak ayrıca işbaşı eğitimler sırasında da asgari ücretleri ve sosyal sigorta primleri ödenecek.
Bu proje ile Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü'nün Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Alanında eğitim veren Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin mutfak atölyelerinin koşulları iyileştirilecek. Böylece projede yapılan yatırımlar sürdürülebilir bir model örneği oluşturacak. Okulların öğrencilerinin de faydalanması sağlanacak. 
Proje kapsamındaki okullarda görev yapan Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Alanı öğretmenlerine 17-23 Ekim 2019 tarihleri arasında Eğitici Eğitimi düzenlendi. Adana, Ankara, İstanbul, İzmir, Şanlıurfa, Mardin ve Kilis illerinden 17 öğretmen Mutfakta Umut Var eğitici eğitimine katıldı.  Eğitim; Bilgi Üniversitesi Gastronomi Bölümü Başkanı, ünlü şefler, restoran sahipleri, Gastronometro şefleri, insan kaynakları danışmanlığı firmaları, organik tarım yapan profesyoneller ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü temsilcileri gibi 23 alan uzmanının katkısıyla gerçekleştirildi.  
Kursiyerlerin eğitimi Şubat ayında başlayacak.